Το 2009 η Google προχώρησε για πρώτη φορά σε μία κίνηση, η οποία αν μη τι άλλο προκάλεσε αρχικά τεράστια έκπληξη και ερωτηματικά.

Τι έκανε; Ανακοίνωσε ότι «προσέλαβε» 200 κατσίκες στα κεντρικά της στο Mountain View της Καλιφόρνια! Και όχι για να μετατρέψει τα συμπαθέστατα τετράποδα σε… προγραμματιστές ή σε πειραματόζωα. Ο λόγος ήταν καθαρά «οικολογικός» όπως αποδείχθηκε!

Καθώς λοιπόν γύρω από τα γραφεία της υπάρχουν χωράφια που κάθε χρόνο χρειάζονται κούρεμα αφού το χορτάρι μεγαλώνει, η Google προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο φωτιάς αποφάσισε, αντί να χρησιμοποιήσει μηχανές του γκαζόν οι οποίες καίνε πετρέλαιο και μολύνουν το περιβάλλον, να συνάψει συμφωνία με την εταιρεία «California Grazing».

Έφερε έτσι 200 κατσίκες για μια εβδομάδα απλά να βοσκήσουν στον χώρο γύρω από τα γραφεία της, κάτι που συνεχίζει να κάνει ανελλιπώς κάθε χρόνο!

«Ένας βοσκός φέρνει περίπου 200 κατσίκες που περνούν περίπου μια εβδομάδα μαζί μας εδώ στη Google, τρώγοντας το γρασίδι και ταυτόχρονα λιπαίνοντας το έδαφος. Μας κοστίζει περίπου όσο και το κούρεμα, αλλά είναι πολύ πιο χαριτωμένο να παρακολουθεί κανείς τις κατσίκες από ό,τι τις μηχανές κουρέματος του γκαζόν» εξηγεί ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο της εταιρείας.

Τριπλό επομένως το πλεονέκτημα από τη χρήση… κατσικών: αφενός δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αφετέρου ανέβασαν την ψυχολογία των εργαζομένων και φυσικά γονιμοποιούν το έδαφος. Να σημειωθεί ότι οι μηχανές του γκαζόν καίνε κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (μόνο από τα νοικοκυριά) περίπου 600 εκατομμύρια γαλόνια ορυκτών καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα πρωτοποριακή και… αποδοτική κίνηση!