Αν μας έχει διδάξει κάτι μέχρι στιγμής η κρίση με τον νέο κορωνοϊό, αυτό είναι η ανάγκη ευελιξίας, ταχύτητας αντίδρασης και ύπαρξης αποτελεσματικού “Plan B” σε κάθε πτυχή της ζωής.

Το digital marketing και η όλη διαδικτυακή παρουσία των επιχειρήσεων, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον κανόνα. Μείνετε σε εγρήγορση αναφορικά με τις βασικές δυνατότητες αντίδρασης της επιχείρησής σας, ώστε να προστατέψετε, να αλλάξετε ή να αναπτύξετε την digital δραστηριότητά σας σε καιρούς εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι και η συγκυρία του Covid-19.

  • Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες re-branding. Προβείτε σε νέες μικρές ή μεγάλες προωθητικές ενέργειες, που θα αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της επιχείρησής σας σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, ή τις νέες προσαρμοσμένες υπηρεσίες που προσφέρετε. Θυμηθείτε την πρόσφατη online διαφημιστική παραγωγή: ένα πολύ μεγάλο μέρος της ήταν προσαρμοσμένο στον Covid-19, γιατί οτιδήποτε άλλο θα φάνταζε εκτός τόπου και χρόνου. Το re-branding δεν απαιτεί απαραίτητα καινούργιες καμπάνιες συνολικής αλλαγής στρατηγικής και εικόνας. Μερικά ειδικά γραφιστικά ή αλλαγή των ρυθμίσεων στα Google Ads, ίσως αρκούν.
  • Μην παραμελείτε τα social media. Πολλές επιχειρήσεις που δυσκολεύονταν ούτως ή άλλως οικονομικά, και δραστηριοποιούνταν στοιχειωδώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέκοψαν τη social δραστηριότητά τους επειδή εξαρχής τα αντιμετώπιζαν ως πάρεργο. Φανταστείτε το αρνητικό social συναίσθημα που θα προκληθεί στο κοινό σας όταν διαπιστώσει το κενό, αλλά και την εντύπωση ανακολουθίας και αφερεγγυότητας που θα δημιουργηθεί σε ενδεχόμενη επανεκκίνηση. Το budget που διαθέτετε είτε για διαφήμιση είτε για τη διαχείριση των λογαριασμών σας στα social media, θα πρέπει να είναι μέρος του βασικού προϋπολογισμού σας, και όχι προαιρετικό και εξαρτώμενο από άλλους παράγοντες.
  • Ελέγχετε τακτικά τη λειτουργία του e-shop σας, τόσο τεχνικά όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων. Την περίοδο της καραντίνας με τη μεγάλη ζήτηση, ακόμα και μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα και επιχειρήσεις όπως courier, “εκτέθηκαν”. Σήμερα μπορεί να πρόκειται για μια κρίση που απαιτεί “καλοκουρδισμένες” λειτουργίες, ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και φήμη της επιχείρησής σας, αύριο μπορεί να πρόκειται για αυξημένη δημοφιλία, ικανή να εκτοξεύσει τα κέρδη σας.
  • Συντηρείτε και αναβαθμίζετε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό σας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε περιστάσεις αυξημένης ζήτησης. Ένα αυτόματο σύστημα καταχώρισης ραντεβού ή εγγραφών που θα “κρασάρει” ή ένα τηλεφωνικό κέντρο που δεν λειτουργεί, μπορεί να σας στοιχίσει πολύ ακριβά. Servers, σκληροί δίσκοι, δίκτυα, μηχανογραφικά συστήματα, τηλεφωνικά κέντρα, πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση που να μπορούν να λειτουργούν άψογα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
  • Αναθέστε ή διενεργήστε μια οικονομική μελέτη μείωσης κόστους των πάγιων εξόδων σας ή καλύτερου δυνατού προϋπολογισμού για οποιαδήποτε αλλαγή στην οποία θέλετε να προβείτε και η οποία επιβάλλεται από νέα δεδομένα, αλλά και για να μπορέσετε να ισορροπήσετε τις όποιες ζημιές σας προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού. Ακόμα κι αν οι αλλαγές που επιθυμείτε να κάνετε, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να αποβούν επιβαρυντικές αν εκτελεστούν χωρίς καλά μελετημένο οικονομικό σχέδιο.
  • Μην κάνετε κινήσεις πανικού και μιμητισμού. Εξετάστε με ψυχραιμία την όποια αλλαγή σκέφτεστε. Το ότι κάτι “δουλεύει” για κάποιον ανταγωνιστή ή για κάποια επιχείρηση διαφορετικού κλάδου, δεν σημαίνει ότι θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα για εσάς.

Η City Consulting βρίσκεται πάντα δίπλα στις επιχειρήσεις. Διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία να σας βοηθήσουμε να ανταπεξέλθετε στις νέες προκλήσεις, καθώς και να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις βέλτιστης ανάπτυξης της επιχείρησής σας. Και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή στήριξής σας, μια που οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν όλα αυτά που χρειάζεστε στην παρούσα δυσκολία. Ανταποκριθήκαμε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στην οργάνωση τηλε-εργασίας, στον εκσυγχρονισμό ιστοσελίδων, στη δημιουργία e-shop, στην προμήθεια και αναβάθμιση hardware και software, στο leasing ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η συμβολή μας στην εθνική προσπάθεια για διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε βιώσιμα επίπεδα και κατ’ επέκταση στον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊού, μας γεμίζει ικανοποίηση, και μας επιφορτίζει με ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες που εμπιστεύονται σε εμάς τις λειτουργίες της επιχείρησής τους.