Το τελευταίο επίτευγμα των ερευνητών της Ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης αφορά στη δημιουργία τεχνητού δέρματος που θα βοηθήσει τα ρομπότ να αισθάνονται πόνο με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια, όπως περίπου τα αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος του ανθρώπου ανάλογα με το ερέθισμα που τον προκαλεί.

Φαντάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο, σε έναν μελλοντικό κόσμο όπου τα ρομπότ θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούν να αισθάνονται όπως ο άνθρωπος και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόνο και τα συναισθήματα που προκαλεί μια τέτοια οδυνηρή κατάσταση. Ακόμη σημαντικότερη θα είναι η χρησιμότητα σε πρόσθετα μέλη για να αντιλαμβάνεται π.χ. ένας ακρωτηριασμένος ασθενής ότι πιάνει κάτι αιχμηρό, κρύο, ζεστό ή γενικά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τον διδακτορικό ερευνητή Ataur Rahman: “Ουσιαστικά δημιουργήσαμε τους πρώτους ηλεκτρονικούς αισθητήρες που αναπαράγουν τα βασικά χαρακτηριστικά του πολύπλοκου συστήματος των νευρώνων, των νευρικών οδών και των υποδοχέων του σώματος που οδηγούν την αντίληψή μας για αισθητήρια ερεθίσματα. Υπάρχουν ορισμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σήματα για να μιμηθούν τα διαφορετικά επίπεδα πόνου, ωστόσο, οι δικοί μας αισθητήρες αντιδρούν στην πραγματική μηχανική πίεση, στη θερμοκρασία και στον πόνο γενικότερα για να αποδώσουν τη σωστή ηλεκτρική αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι το τεχνητό δέρμα αντιλαμβάνεται τη διαφορά του να αγγίζεις απαλά μια καρφίτσα με το δάκτυλο σου από το να καρφώνεις κατά λάθος δυνατά το δάκτυλο σου επάνω της. Μια τέτοια κρίσιμη διαφορά δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν ηλεκτρονικά”.

Το τεχνητό δέρμα των ερευνητών περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές τεχνολογίες αισθητήριων. Αποτελείται από ένα ελαστικό ηλεκτρονικό υλικό κατασκευασμένο από βιοσυμβατή σιλικόνη που είναι λεπτή σαν αυτοκόλλητο, θερμοευαίσθητες επικαλύψεις οι οποίες μεταμορφώνονται όταν αντιδρούν στη ζέστη, αλλά και ηλεκτρονικά κύτταρα μνήμης σχεδιασμένα έτσι ώστε να μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αποθηκεύει την πληροφορία.